Wat wij doen?

foto 2

Het wegen en meten van uw paard /pony

Na het maken van de afspraak en voordat ik bij u langskom op locatie vraag ik u de gegevens van het paard/paarden in te vullen.

Als ik langskom heb ik ongeveer 15 minuten nodig om de weegschaal op te bouwen. De weegschaal werkt op een accu dus er is geen elektriciteit nodig en kunnen we werken op iedere gewenste plek.

U bent zelf verantwoordelijk voor het plaatsen van uw paard op de weegschaal. U kent uw dier tenslotte het beste.

Na de meting van het gewicht voer ik tevens desgewenst een GRATIS meting van de schofthoogte uit. Dit doe ik doormiddel van een laser, dus geen ‘enge’ meetstok meer en de meting is zeer nauwkeurig. Dit is overigens geen officiële meting.

De weeg- en meetgegevens geef ik direct aan u door en zal ik desgewenst later nog mailen. Tevens sla ik deze gegevens op in mijn eigen database. Bij een volgende meetsessie kunnen we deze gegevens vergelijken.

Een meetsessie neemt ongeveer 5 minuten per paard in beslag.

Bent u een pensionstaleigenaar of pensionstalklant en wilt u mij laten komen voor meerdere paarden? Klik dan hieronder aan voor het inschrijfformulier. Hiermee kunt u inventariseren hoeveel mensen geïnteresseerd zijn in het wegen van hun paard/ paarden. Dit formulier kunt u mij dan appen of mailen en dan maken we een afspraak.

Waarom uw paard laten wegen?

In de dagelijkse praktijk wordt er gebruik gemaakt van diverse methodes om te proberen het gewicht van een paard vast te stellen. Varierend van het echte natte-vinger-werk tot het daadwerkelijk wegen. De praktijk wijst uit dat, naast wegen, geen enkele methode dusdanig betrouwbaar is dat men er in alle gevallen echt mee uit de voeten kan. Het blijven indicaties die niet altijd nauwkeurig genoeg zijn. Dat kan nare gevolgen hebben.

Met het wegen zijn veel voordelen mee te behalen:
Medicatie : Heel belangrijk om het juiste gewicht te weten om onder en overdosering te vermijden. Te hoge dosering kan bv weer lijden tot andere ziekte,s of sufheid.
Ontwormings middel : Als het dier het ontwormingsmiddel in zijn juiste dosering toegediend krijgt wordt de kans op resistentie en onder doseren tot een minimum beperkt.
Vervoer : Bijvoorbeeld: Een gemiddelde 2 paards trailer weegt 750 kilo en heeft een laadvermogen 1250 kilo dus de paarden, spullen in de zadelkamer mag maximaal 1250 kilo wegen. Indien het bekend is hoeveel de paarden precies wegen, kan u hierop inspelen om de trailer beter te laden, met mee te nemen van overige spulen. Overgewicht is slecht voor de trailer zelf, het trekkend voertuig en de weg ligging. Tevens keert de verzekering vaak niet uit ivm overtreden van de wet en kan dit lijden tot een boete van 210 euro bij meer als 25 % overbelading.
Voedings hoeveelheid : Qua ruwvoer heeft een paard of pony ca 1.5 % van het lichaamsgewicht per dag nodig, verspreid over meerdere porties per dag. Bij overvoeren kan dit lijden tot een ongezonde gewichtstoename. Vaak is er ook bij extra voedingssupplementen een voervoorschrift bv... gram / per 100 kilo lichaamsgewicht.